Kalervo Aho muistelu Vierumäen leiristä kesällä 1948

Kalervo Aho muisteli Oulussa helmikuussa 2005 tapahtumia Vierumäen leirillä kesällä 1948

Matkustimme sellaisessa päivävaunussa, jonka tavarahyllyt olivat kuin verkkoa. Osa pojista kiipesi loikoilemaan noihin ”riippumattoihin”.

Pystytimme muistaakseni kolme telttaa ”tontillemme”. Vartiomme (vj. Eljas Lantto) teltta jäi katostaan pahasti notkolle. Se oli niin ruma siinä lähellä kulkutietä, että ”Musti” taisi sen tahallaan jossain välissä päästää naruista irti, niin että koko teltta sortui ja oli koottava uudestaan. Siitä tulikin sitten hyvä.

Kittilän poikien roskakuopan reunalla oli kyltti, jossa luki ”jäthejä”, mikä meitä ylitorniolaisia huvitti mutta suututtikin.

Ahon Ilmarin tummansiniset partiohousut olivat sen verran likaantuneet, että poika pesi ne. ”Isi pesi housut” kehuskeli ja pisti kuivumaan. Seuraavana päivänä oli hänen keittiövuoronsa ja hän pääsi jyrkähkön harjanteen alla keittiössä paistamaan räiskäleitä sillä aikaa kun joukko muita pelasi harjun päällä lentopalloa. Pallona toimi sammaleilla täytetty ja reunoistaan solmittu käytetty nenäliina. Mutta pallo pääsikin pelaajilta karkuun ja putosi alas Ilmarin lättytäikinapyttyyn. Roiskeen takia Ilmarin housut vaativat uuden pesun.

Aamulenkit heti herättyä olivat tosi rankkoja Vierumäen jyrkillä rinteillä.

Jutun lähetti Kalervo Törmänen